Zpět na rozcestník
taichi-kungfu.cz

2016/09 – Oslava 25 let existence školy 1

25 let společného života

Asi by se slušelo k tomu něco říct. Za mne to byly a jsou krásné roky s přáteli, s nimiž mohu sdílet fantastické dobrodružství jménem kung-fu. Bez ohledu na to, zda jde o Tai Chi Chuan (Tai Ji Quan) nebo Hung Kuen (Hung Gar).
Vždy jsou na prvním místě osobní vztahy. Stejně, jako všude jinde, i u nás se navazují postupně. Ale o to víc mne potěší, když vidím, jak vznikají nová přátelství a vztahy (partnerské a manželské). Dělá mi radost, když k sobě cvičenci zapadají jako kostky lega a vytváří skutečnou kung-fu rodinu. A je mi jedno, jestli někdo přestane z nějakého důvodu cvičit, když současně zůstane členem rodiny a rád se k akcím připojí, i třeba jen jako “turistická či návštěvnická sekce”.
Na druhém místě si cením vytrvalost a trpělivost. Ochotu vytrvat a překonat počáteční období, kdy každý má pocit, že jemu to nejde a nejradši by se vším praštil. Netuší, že takto se trápí skoro každý, kdo se skutečným kung-fu začal. Potom přichází druhý půlrok (a pár dalších let), kdy naopak získáváme pocit, že už základy umíme a teď je potřeba to hrnout dopředu, naučit se spoustu nových sestav – prostě víc a víc a víc. A přitom se po nás chce kvalita a neustále se něco opravuje a piluje. Teprve poté přichází pochopení, že kung-fu je “mistrovství, dosažené tvrdou prací po dlouhou dobu”. A není to o tom, kolik umíme sestav či aplikací.
Teprve na třetím místě si cením schopnosti dobře/krásně cvičit. Dar pohybu není dán každému, ale každý z něj může mít radost a vnitřní potěšení.

Tímto chci poděkovat VŠEM, kteří se podíleli na prvním čtvrtstoletí naší školy.
DĚKUJI.

 

Komentáře

    Zatím nebyly přidány žádné komentáře

Přidat komentář

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>