Zpět na rozcestník
taichi-kungfu.cz

Gu Liu-xin (1908 – 1991)

Autor: Zdeněk Kurfürst
Zpracováno podle časopisu Taichi, Vol. 8, No. 3, June 1984, article: The Mind and T´ai Chi Ch´uan.

Gu-in-postureGu Liu-xin studoval Taiji s mnoha mistry. Yang Taiji s Yang Cheng-fu a Yang Shao-hou, ale také s Chen Wei-mingem.
Chen Taiji s Chen Fa-ke a Sun styl Taiji u zakladatele stylu Sun Lu-tanga.
Gu začal studovat Tai Ji Quan v roce 1928, a později byl asistentem Wu Hui-chuan v jeho škole Taijii.

– Za starých časů, když jsme cvičili Taiji, tak to bylo proto, abychom se naučili bojovat.
– Vypadá to, že když se Yangovci pohybovali velmi pomalu, tak byli i velice jemní (soft). Ale ve skutečnosti byli velmi silní. Pohyb těla, když Yangovci cvičili, byl velmi silný.
– V Taiji používáš sílu všech částí těla v jednom bodě. Když cvičila rodina Yang, tak cvičili najednou třeba 10x formu. Takže cvičení bylo velmi tvrdé. Díky této tvrdosti měli spoustu jing (nebo vnitřní energie). Bez jing to není v pořádku. (No jing no good.)
– Tui Shou je velice dobře využitelné v boji, protože mnoho stylů čínského kung-fu používá velké pohyby. Ale Yang styl Tai Ji Tui Shou používá jen malé pohyby a díky těmto malým technikám mají v pažích sílu potřebnou pro vítězství nad protivníkem.

 

 

 

Komentáře

    Zatím nebyly přidány žádné komentáře

Přidat komentář

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>