Zpět na rozcestník
taichi-kungfu.cz

Meč (jian, gim) v Yang Tai Ji Quan

Autor: Peter Lim Tian Tek
Překlad: Zdeněk Kurfürst
Fotografie pocházejí z knihy Chen Wei-ming: „Tai Ji Jian“, vydané v roce 1928.

 

chen-wei-ming-swordTato zbraň – meč (jian, gim) -se pravděpodobně objevila v repertoáru Yang Tai Ji Quan až relativně pozdě, protože se poprvé vyučovala až v Pekingu. Manuál Wu Yu-xianga (žák Yang Lu-chana) ještě nezaznamenal žádnou sestavu s mečem, i když dnes se v této linii již sestava s mečem vyučuje. Jeho manuál popisuje pouze šavli a kopí/dlouhou hůl, což může být dáno tehdejší dobou, kdy meč ve skutečnosti hrál relativně malou roli v boji, kde byl nahrazen šavlí (dao, dou).
Sestava, která se předává v Yang stylu, je zaznamenána na fotografiích v knize Chen Wei-minga, který studoval pod vedením Yang Cheng-fua. A také ji můžete najít v díle Chen Yan-linga, který studoval u Tien Shao-linga, který byl žákem Yang Jian-houa a Yang Shao-houa. Tyto formy, zaznamenané lidmi ze dvou různých linií studia pod rodinou Yang, jsou téměř identické a obsahují většinu nejdůležitějších technik, prováděných v sestavě Yang Taiji s mečem v dnešní době.

Čínská vláda také iniciovala vytvoření zkrácené verze sestavy 32 pozic s mečem, založené na této tradiční formě 56-ti pozic rodiny Yang (pozn. překlChen Wei-ming ve své knize popisuje 55 pozic). Tato zkrácená forma je provozována masově především jako zdravotní cvičení. Jedná se o skutečně výrazné zkrácení sestavy a pozice byly proti originální verzi upraveny a přeskládány.

Repertoár tréninku s mečem také obsahuje různá cvičení a sestavu „lepících mečů“, což je cvičení podobné tui shou. Třináct technik meče je zde procvičováno aktivně s vnímáním pohybu protivníka a prováděním protiakce s použitím principů Tai Ji Quan.

Třináct technik v Yang Tai Ji Quan Jian:

  1. šlehnutí (chou)
  2. vedení (tai)
    jinde překládáno jako udírání
  3. zvednutí (ti)
  4. zablokování (ge)
  5. úder (ji)
    jinde překládáno jako píchnutí
  6. propíchnutí (ci)
    jinde překládáno jako bodnutí
  7. bodnutí (dian)
    jinde překládáno jako zacílení, zamíření – pointing
  8. rozražení (beng)
  9. rozvíření (jiao)
  10. stlačení dolů (ya)
  11. rozdělení (pi)
  12. zachycení (jie)
  13. očištění (xi)

Meč, používaný při cvičení Taiji, je běžný čínský meč (jian, gim). Jedná se o přímý meč (dvě ostří), ale pouze horní třetina je nabroušená do maximální ostrosti. Pro trénink v současnosti se nejčastěji používá neostřený meč, v některých případech se cvičí i s dřevěným. Délka je individuální podle cvičence a podle tradičních pravidel by měl meč, když jej držíte obráceně v ruce (jako na začátku sestavy), dosahovat špičkou až k ušnímu lalůčku.

Víceméně se pro cvičení dá použít jakýkoliv meč, pouze se vyhněte měkkým mečům, které příliš pruží a naopak těm, které jsou příliš tvrdé. Neměl by být příliš lehký a měl by vyvolávat pocit přirozeného prodloužení paže. Příliš těžký by vytvářel zbytečné napětí, které by bylo na překážku uvolnění při cvičení. Rozhodně byste trénink neměli začínat s těžkou zbraní, ale nejdříve cvičit s „pohodlnějším nástrojem“ a postupně přecházet na těžší zbraň, pokud máte pocit, že by vám to pomohlo.

Povrchová úprava tradičního meče je jemná a skrz polituru byste měli být schopni vidět zrníčka kovu. Moderní meče jsou často pochromovány s vrstvou mědi nebo mosazi pod chromovou vrstvou. Staré meče byly vyráběny ručně a často měly vyryto jméno mečíře nebo alespoň pečeť se jménem místa manufaktury, kde byly vyrobeny. Moderní meče jsou většinou vyříznuty z plátu kovu a tvarovány strojově. Pro cvičení upřednostňujeme ručně vyráběné meče kvůli lepší vyváženosti, lepší kvalitě povrchové úpravy a mnohem kompaktnější struktuře zpracovaného kovu. Rukojeť by měla být pevná a nikoliv uvolněná, také nesmí být příliš tenká či tlustá, prostě vhodná k pevnému úchopu. Zkontrolujte si, že rukojeť nemá praskliny díky špatně vybranému dřevu nebo špatnému zpracování.

Komentáře

    Zatím nebyly přidány žádné komentáře

Přidat komentář

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>